top of page

Att tänka på i vinter

Mörker, snö, kyla, halka. När vintern kommer medför det stora besvär, det vittnar alla poster och frågor på diverse sociala medier om. Det handlar om framkomlighet, att se och synas och att hålla värmen.

Framkomlighet Att ta sig fram i snö kräver lite annan utrustning än du är van vid när du kör din manuella stol. Dessa 24″-hjul från Oracing är betydligt bredare än normalt och har ett grovt mönster. Drivringarna är lite mindre än vanligt för att inte gräva ned sig i snö. Hjulnavet är monterat så att hjulet inte kommer närmare stolen än normalt, fastän det är mycket bredare. Hjulaxlar finns till de flesta stolar på marknaden. Pris för komplett par inkl axlar är 5,800:- inkl moms.

För dig med handcykel, både manuell och hybrid kan vi rekommendera detta dubbdäck från Marathon. Tillsammans med hjulen ovan tar du dig fram nästan överallt.

Marathon Winter Plus med punkteringsskydd. Används till StreetJet Explorer, StreetJet manual och hybrid med 20″ hjul.

Kör du enbart manuell stol utan påhängscykel eller motor rekommenderar vi verkligen FreeWheel som monteras på fotbågen. Med Freewheel blir stolen mycket lättrullad då framhjulen på stolen lyfts upp från marken.

Freewheel är perfekt vid dåligt underlag som grus, skogsstigar, kullersten och snö. Kan fästas på alla manuella rullstolar med fotbåge.

Se och synas Att synas i trafiken är ett måste, både för dig och för dina medtrafikanter. Hjälmen från Lumos har inbyggt fram- och baklyse, blinkers och bromsljus. Blinkers styrs via bluetooth och bromsljuset lyser när du saktar farten. Hjälmen kostar lite men är otroligt användbar.

Belysning till rullstol är egentligen rätt enkelt. Det finns många leverantörer av batteridrivna eller laddningsbara lampor. Själv använder jag två lysen fram (laddningsbara via USB) och ett baklyse som även har belysning åt sidorna. Dessa lampor är otroligt bra och du blir inte enbart synlig utan dessa framlysen är såpass starka att de hjälper dig att se i mörkret. I mina eldrivna cyklar och påhängsmotorer från Oracing har jag dubbla USB-uttag – ett i batteriet och ett i LCD-displayen. Du riskerar därför inte att vare sig lamporna eller telefonen dör för dig.

Att hålla värmen Det kommer titt som tätt upp frågor om hur man hanterar en kall kropp, händer och fötter under vintern. På en mässa i Halmstad  stötte jag på ett företag som säljer NeverCold, batteridrivna (uppladdningsbara) värmekläder. Jag testade både västen och handskar och det går att ställa in otroligt skön värme. Jag fastnade framförallt för den tunna handsken som är avsedd som innerhandske. Kompletteras perfekt med en handske med bra grepp från t ex Tegera och så byter man enbart ytterhandsken när den blir sliten. Mer information om Nevercold hittar ni här.

Min färdiga stol

29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page